30 mei 2024

Beeld: Venema Media

Muntendam – Om voorbereid te zijn op de komst van meer vluchtelingen heeft het college van burgemeester en wethouders op 26 april besloten om ook het voormalige gemeentehuis in Muntendam klaar te maken voor opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De voorbereidingen daarvoor zijn al begonnen. Deze opvanglocatie gaat open als de locaties Hoogezand en Slochteren (bijna) vol raken. Als alle drie de gemeentelijke locaties volledig in gebruik zijn is er plaats voor ongeveer 300 vluchtelingen.

Op 11 maart besloot het college van burgemeester en wethouders om het voormalige schoolgebouw aan de Astronautenlaan en het voormalige gemeentehuis in Slochteren in gereedheid te brengen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Binnen enkele weken gingen (in delen) eerst Hoogezand en daarna Slochteren open voor de opvang.

Aan de Astronautenlaan in Hoogezand verblijven nu 25 vluchtelingen, in Slochteren zijn dat er 70. In 30 gastgezinnen in Midden-Groningen verblijven nu 104 vluchtelingen (peildatum 26 april). Op 19 april heeft er een informatieavond voor de gastgezinnen plaatsgevonden.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “De samenleving van Midden-Groningen laat zich weer van zijn beste kant zien. Rondom de opvanglocaties en in de vele gastgezinnen ontvouwt zich een warm netwerk van hulp en gastvrijheid. Natuurlijk helpen wij vluchtelingen in nood, zo is de gedachte. Van jong tot oud zetten onze inwoners zich ruimhartig in. In mijn contacten met vluchtelingen merk ik dat zij zich zeer welkom en gedragen voelen in onze gemeente.”

Diverse kerken, scholen en inwoners- zowel in Hoogezand als Slochteren- hebben hulp aangeboden en acties georganiseerd. De omwonenden van de Astronautenlaan hebben een netwerk gevormd. Als er hulp nodig is worden er mensen opgetrommeld. Ook in Slochteren is er een dergelijk netwerk actief. Inmiddels hebben diverse vrijwilligers veel hand- en spandiensten verleend op de locaties, zoals bijvoorbeeld het opmaken van bedden bij aankomst, het tolken, het meegaan naar de tandarts of de Kledingbank, het geven van Nederlandse les, of het breien van sokken en kinderslofjes. De opvanglocatie in Muntendam is weliswaar nog niet in gebruik, maar ook daar weet de gemeente zich al verzekerd van hulp door inwoners om Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen.

Onderwijs

Omdat vluchtelingenkinderen uit Oekraïne vaak nog niet (voldoende) Nederlands spreken en het onderwijs nieuw voor hen is, is er tussen de basisscholen in Midden-Groningen afgesproken dat de leerlingen gebruik kunnen maken van de Taalschool Midden-Groningen van Stichting Ultiem onderwijs. Dit is een bestaande taalschool voor onderwijs aan nieuwkomers en vluchtelingen waar 2 extra groepen worden ingericht voor vooral vluchtelingen uit Oekraïne.

Werk

Tot nu toe zijn ongeveer 20 vluchtelingen geholpen met het vinden van werk. Het gaat om zowel vluchtelingen uit gastgezinnen als mensen uit de gemeentelijke opvang. De vluchtelingen zijn erg gemotiveerd en zijn bijna gelijk 1 op 1 te plaatsen bij een werkgever. Er zijn mensen geplaatst bij onder andere een kwekerij en hotel Van der Valk Zuidbroek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *