17 juli 2024

Beeld: Gemeente Midden-Groningen

Midden-Groningen – In Nederland krijgt bijna de helft van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Daarom doet de gemeente Midden-Groningen mee met de internationale actie Orange the World. In de hele wereld worden gebouwen oranje verlicht. In onze gemeente is dat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Van 25 november tot 10 december is deze locatie ‘s avonds oranje verlicht. In deze periode wappert bij het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand de ‘Orange the World’ vlag.

Zaterdag 25 november werd de verlichting officieel ontstoken door Marianne Doze van de Soroptimisten, samen met Jolanda Penning, directielid van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Overal op de wereld wordt de kleur oranje gebruikt om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
Wethouder Evert Offereins onderschrijft het belang van de campagne: “Ongeveer 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt te maken met geweld. Dat is onacceptabel en daarom doen wij mee aan de internationale actie ‘Orange the World’. Het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes is de verantwoordelijkheid van iedereen. De oranje verlichting van gebouwen herinnert ons daaraan.”
Thema 2023
In 2023 is ‘Veilig, overal en altijd’ preventie het thema van de campagne. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot moord. Dit thema wil de bewustwording vergroten dat verschillende vormen van geweld overal in de samenleving plaatsvinden.
Iedereen die wil laten zien tegen geweld tegen vrouwen en meisjes te zijn, kan naar de website www.orangetheworld.nl gaan en de #medestanderspledge ondertekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *