22 april 2024

Beeld: Venema Media

Zuidbroek – De Eurohal, achter Van der Valk, in Zuidbroek is leeg. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ving hier sinds september vorig jaar maximaal 500 asielzoekers op. De gemeente Midden-Groningen ging hiermee akkoord op voorwaarde dat dit voor maximaal een jaar zou zijn.

Alle bewoners van deze noodopvang zijn inmiddels naar andere locaties gegaan. De opvang in Zuidbroek is nu gesloten. De periode van opvang voor 1 jaar hing samen met de landelijke afspraken over opvang van asielzoekers.

Afspraken

En het sloot ook aan op de afspraken die in de provincie Groningen met alle 10 gemeenten, de provincie en de Rijksoverheid zijn gemaakt over het aantal opvangplekken voor asielzoekers voor 2023 en 2024.

Beeld: Venema Media

Dank

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn spreekt zijn dank uit naar de inwoners van Zuidbroek en Noordbroek.

Ontspannen

“Er is door onze inwoners vrij ontspannen gereageerd op de noodopvang, wat toch een aanzienlijke verandering is voor een dorp. Er waren buiten de Eurohal ook bijna geen incidenten. Sterker nog, een groep asielzoekers heeft meerdere keren zwerfafval opgeruimd in en om Zuidbroek. Op deze manier konden ze iets terugdoen voor de omgeving en verveelden ze zich even niet.”

Privacy

“De situatie in de noodopvang was verre van ideaal door het gebrek aan privacy en ruimte, het lange wachten op de IND-procedure en regelmatig nieuwe groepen. Dat verklaart dat er in de noodopvang momenten van spanning zijn geweest. Maar al met al is het goed verlopen.”

Tekst: Menterwolde.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *