30 mei 2024

Beeld ter illustratie - Venema Media

Midden-Groningen – Door de aanpassing van de geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen in 2014, wordt bij gemeenten in Nederland voor de zomervakantie een enorme drukte verwacht. In Midden-Groningen gingen in januari en februari in tegenstelling tot andere jaren niet rond de 800 reisdocumenten over de balie, maar 3000.

Met een succesvolle kortingsactie in januari en februari 2024 heeft de gemeente de verwachte reisdocumentenpiek (ook wel paspoortenpiek genoemd) voor een groot deel naar voren kunnen halen.
In 2014 ging de geldigheidsduur van paspoorten voor volwassenen van vijf naar tien jaar. Vanaf 2024 zijn dus veel reisdocumenten verlopen. Hierdoor verdubbelt het aantal aanvragen en kan de wachttijd voor het maken van een afspraak voor de aanvraag en/of de levering van een reisdocument oplopen. De gemeente Midden-Groningen bood een korting aan van € 10,- per reisdocument in de maanden januari en februari. Hiervan maakten bijna 3000 mensen gebruik. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn is zeer tevreden over de actie: “We willen onze inwoners zo goed en snel mogelijk van dienst zijn. Maar door de verwachte reisdocumentenpiek vlak voor de zomervakantie keken we aan tegen een zwarte zaterdag voor reisdocumenten. Met een slimme actie hebben we de pieken af kunnen vlakken. Toch verwachten we ook de maanden voor de zomervakantie meer drukte dan andere jaren, dus we raden iedereen aan om op tijd een afspraak te maken. Dan weet je zeker dat je terecht kunt op een moment dat het beste past”.
Een nieuw paspoort of identiteitsbewijs
Iedereen die 14 jaar of ouder is, moet met een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien wie hij/zij is. Een reisdocument moet iedereen zelf aanvragen en ophalen. Het reisdocument is ongeveer vijf werkdagen na de aanvraag af te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *