22 april 2024
Hoogezand – Donderdagochtend zijn de prijswinnaars van de Aletta Jacobs Prijs van de gemeente Midden-Groningen, Carmen Smant en Renate Börger, vereeuwigd in het kunstwerk De Totemboom in de voorhal van het Aletta Jacobscollege. Burgemeester Hoogendoorn en beide leerlingen onthullen het plaatje dat aan de totemboom wordt toegevoegd. Naast de twee leerlingen staan op het plaatje ook de naam en de beeltenis van laureate Rebecca Gomperts, die de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft gekregen.

Totemboom
De totemboom is in 2014 in opdracht van de gemeente ontworpen door beeldend kunstenaar Brenda Hardijk-van de Wouw uit Sappemeer. De gemeente en de stichting Detenje hebben het object geschonken aan de school. De totemboom – bestaande uit gekleurde vierkanten – staat voor kracht, geaardheid, leven, groei, geborgenheid en overvloed. Het symboliseert ook de verbondenheid met Aletta Jacobs, haar wilskracht en doorzettingsvermogen. In de boom staan alle namen van de laureaten van de Aletta Jacobs Prijs van de RUG en van de AJC-leerlingen die de gemeentelijke prijs hebben gewonnen of nog winnen.
Aletta Jacobs Prijs
Eenmaal in de twee jaar reikt de RUG de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Op 8 maart 2022 werd deze prijs uitgereikt aan Rebecca Gomperts (arts). Zij kreeg de prijs vanwege ‘haar nooit aflatende, indrukwekkende strijd voor abortusrechten en de toegang tot veilige en legale abortus voor vrouwen en vanwege de moedige wijze waarop zij zich onvermoeibaar inzet voor vrouwen over de hele wereld’.
De gemeente Midden-Groningen – met Sappemeer als geboorteplaats van Aletta Jacobs – heeft in 1993 de Aletta Jacobs Prijs ingesteld. Sinds 2004 is er een koppeling met de prijs die wordt uitgegeven door de Rijksuniversiteit.
Eind februari wisten AJC-leerlingen Carmen Smant en Renate Börger uit vwo-5 de gemeentelijke prijs in de wacht te slepen. Dit met een geschreven referaat waarin zij – als beste van hun klas – de koppeling hadden gemaakt tussen dr. Aletta Jacobs en haar gedachtengoed en laureate Rebecca Gomperts.
Beeld: Venema Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *