1 december 2024

Beeld: Micle de Greef / Venema Media

Midden-Groningen – Het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) stelt 1.579.720 euro beschikbaar om een gemeentelijke aanpak op te zetten om koopwoningen te isoleren van huiseigenaren die moeite hebben zelf hun huis te verduurzamen. Het gaat om woningen met een slechte energiekwaliteit en/of slecht geïsoleerde bouwdelen en een WOZ-waarde lager dan het gemiddelde van alle woningen in de gemeente.

 

Het bedrag – beschikbaar gesteld voor de eerste 2 tranches, voor uitvoering van 2023 tot en met 2026 – komt uit het potje ‘Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie’ van het NIP. De gemeente kan tot 1 juni een aanvraag doen voor deze regeling.

Uitvoeren

Huiseigenaren die aan de bovenstaande voorwaarden voldoen kunnen binnen bepaalde richtbedragen, isolerende, ventilerende en adviserende activiteiten uitvoeren.

Samenwerkingsverband

De gemeente heeft al een aanpak om woningen te verduurzamen en energiearmoede te bestrijden en werkt hierin inmiddels nauw samen met het RWLP. Dat is een samenwerkingsverband van de OostGroninger gemeenten.

JouwBespaarCoach

“Een deel van onze activiteiten vanuit het plan van aanpak energiebesparende maatregelen, dat in november 2022 is aangenomen, valt nu onder RWLP-programma JouwBespaarCoach (JBC). Ook betrekken we regelmatig het regionaal energieloket (REL) bij dergelijke activiteiten”, schrijft het college in een raadsbrief.

Tevreden

De beleidsmedewerkers Wonen en Duurzaamheid van de samenwerkende Oost-Groninger gemeenten zijn tevreden met JBC en het REL. Ze hebben besloten vanuit het vertrouwen hierin ook graag gezamenlijk op te trekken in de aanvraag en uitvoering van het NIP. De invulling van de aanvraag valt samen met JBC en bouwt voort op de reeds lopende activiteiten uit onze aanpak energiebesparende maatregelen.

Aanvraag en invulling

Op basis van de NIP kunnen huiseigenaren die aan de voorwaarden voldoen 1.000 euro subsidie ontvangen voor het isoleren van hun eigen woning. “Deze subsidie combineren we met 2 begeleidende activiteiten: een collectieve isolatie-actie en de mogelijkheid tot individuele begeleiding door de bespaarcoach voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Hiermee kunnen we 1.082 huiseigenaren in onze gemeente helpen.”

Naamsbekendheid

“Door als gemeenten samen te blijven werken bij de activiteiten voor het NIP, zetten we in op een samenhangende aanpak met groeiende naamsbekendheid en geloofwaardigheid, die we kunnen gebruiken om ons bereik te vergroten en deze subsidie bij de juiste mensen terecht te laten komen. En door samen een al bestaande aanpak uit te bouwen, hebben we relatief weinig organisatiekosten. Ook bieden we zo continuïteit en kunnen we activiteiten goed en overzichtelijk op elkaar laten aansluiten. Dit helpt ons helder en toegankelijk met inwoners communiceren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *