22 april 2024

Beeld: Gemeente Midden-Groningen

Midden-Groningen – In 2023 hebben al 103 Midden-Groningers de Nederlandse nationaliteit gekregen door naturalisatie of optie. Op woensdag 20 december waren de laatste 18 nieuwe Nederlanders van dit jaar aan de beurt. Ze kregen tijdens de naturalisatieceremonie uit handen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn het ‘Bewijs van verlening van het Nederlanderschap’. Hiermee zijn ze vanaf nu niet alleen inwoners van de gemeente Midden-Groningen, maar ook officieel Nederlander. Ze kunnen nu een Nederlands paspoort aanvragen, stemmen tijdens verkiezingen en ieder beroep uitoefenen dat ze willen.

De nieuwe Nederlanders zijn van Thaise, Syrische, Koerdische, Turkse, Filipijnse, Eritrese, Ugandese, Afghaanse en Braziliaanse afkomst. Ze leggen een eed of belofte af. Hiermee beloven ze om de rechten en vrijheden te respecteren die horen bij het Nederlanderschap en de plichten te vervullen. De naturalisatieceremonie is de laatste stap in het proces om Nederlander te worden.
“Grondrechten waarbij wederkerigheid, gelijkheid en respect van groot belang zijn”
Tijdens de ceremonie vertelt de burgemeester over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. “Ik begin altijd over de 80-jarige oorlog. Hieruit zijn onze grondrechten vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting ontstaan. Hele belangrijke rechten die we in Nederland hebben, waarbij wederkerigheid, gelijkheid en respect van groot belang zijn. Ik vraag de nieuwe Nederlanders daaraan ook hun bijdrage te leveren”, aldus burgemeester Hoogendoorn.
Meer dan symbolisch
Naturalisatie of optie is meer dan symbolisch. Burgemeester Hoogendoorn: “Het is een belangrijke mijlpaal in het leven van de mensen die deze stap zetten. Ik heb onze nieuwe landgenoten gefeliciteerd en moedig hen aan om actief deel te nemen aan onze samenleving”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *