22 april 2024

Beeld: Gemeente Midden-Groningen

Midden-Groningen – Je stem uitbrengen tijdens verkiezingen, ieder beroep kunnen uitoefenen dat je wil en vrij kunnen reizen binnen de Europese Unie zonder visum. Dat zijn een paar voorbeelden van rechten die je krijgt als je officieel Nederlander wordt door naturalisatie en/of optie.

 Op woensdag 24 mei kregen elf inwoners van de gemeente Midden-Groningen die rechten. Ze ontvingen in het Huis van Cultuur en Bestuur het ‘Bewijs van verlening van het Nederlanderschap’ uit handen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn.
De afkomst van de nieuwe Nederlanders is Turks, Syrisch, Albanees, Taiwanees, Marokkaans, Algerijns en Thais. De naturalisatieceremonie is het laatste stukje van het proces om Nederlander te worden. Tijdens de bijeenkomst vertelt de burgemeester over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. De nieuwe Nederlanders leggen een eed of belofte af. Hiermee beloven ze om de rechten en vrijheden te respecteren die horen bij het Nederlanderschap en de plichten te vervullen.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Het Nederlanderschap is een grote stap in het leven van mensen met een andere nationaliteit. Het is niet alleen symbolisch, maar je krijgt ook meer rechten. Waaronder het recht om bij verkiezingen ook te mogen stemmen. Ik heb onze nieuwe Nederlanders van harte gefeliciteerd met deze bijzondere mijlpaal en moedig hen aan om actief deel te nemen aan onze samenleving.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *