22 april 2024

Beeld: Venema Media

Groningen – Ben je tussen de 11 en 18 jaar oud? Woon je in de provincie Groningen? Vind je het leuk om bezig te zijn met alles brandweer? Misschien is de jeugdbrandweer dan iets voor jou!

Wat doen we?

Bij de jeugdbrandweer leer je van alles op brandweergebied. Je gaat aan de slag met brandbestrijding (het blussen van branden), redt slachtoffers en leert van alles over techniek in de breedste zin van het woord. Bij de brandweer ben je nooit alleen, in teamverband onder leiding van ervaren volwassen brandweermensen ga je wekelijks aan de slag.

En als we zeggen aan de slag dan bedoelen we ook echt aan de slag! Als jeugdbrandweerlid ga je net als bij de echte brandweer uitrukken naar (fictieve) incidenten, zit je in een echte tankautospuit, heb je echte jeugdbrandweerpakken aan en werk je met echt gereedschap. Je werkt in teamverband waarbij je verschillende rollen krijgt. Teamgeest, goed met elkaar kunnen communiceren en elkaar helpen zijn dan heel belangrijk, want vertrouwen is de basis van een goed brandweerteam.

Bij de jeugdbrandweer leer je op een veilige en verantwoorde manier in een team in te spelen op deze uitlopende situaties. Uiteraard werk je niet met echt vuur en zul je nooit blootgesteld worden aan gevaarlijke situaties, wel worden alle scenario’s fictief, maar realistisch nagebootst.

Welke jeugdkorpsen zijn er?

Op dit moment zijn er vijf jeugdbrandweerkorpsen, namelijk:

  • Delfzijl
  • Hoogezand
  • Westerkwartier
  • Oldambt
  • Zuid-Grunn

Wil je meer weten over de jeugdbrandweer?

Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *